Żadne owoce i warzywa dostępne w sklepach pod koniec zimy nie mają w sobie tyle wartości odżywczych, co świeżo wykiełkowane nasiona. Kiełki zawierają cały zestaw witamin i mikroelementów. Posiadają również szereg walorów zdrowotnych: poprawiają pamięć i dodają energii, obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki zawartości fitoestrogenów łagodzą objawy menopauzy. Zapobiegają również osteoporozie i chorobom serca, oczyszczają i odtruwają organizm, ułatwiają trawienie pokarmów i są niskokaloryczne. Kiełki zawierają duże ilości związków przeciwdziałających powstawaniu komórek nowotworowych.
Dlatego nasze Świetliczaki zaczęły uprawę kiełków!
W słoiku to jest bardzo proste. Teraz nasi uczniowie codziennie dbają, aby roślinkom niczego nie brakowało, aby miały odpowiednie warunki do rozwoju, przede wszystkim należy je 2-3 razy dziennie przepłukać. Czy trzeba im słońca – otóż nie, nie jest to niezbędne. A za 4 do 6 dni, w zależności od gatunku roślin, kiełki można zjeść.