KĄCIK MAŁEGO KUCHARZA

PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK

Domowe pierniki

Z tej porcji wyjdzie około 150 pierników Jeżeli chcesz zrobić mniej pierników zmniejsz ilość każdego produktu np. o połowę.

Składniki na pierniki:

  • 1kg mąki

  • 1 kostka margaryny

  • 1 szklanka miodu

  • 1½ szklanki cukru (ja używam cukru trzcinowego)

  • 2 jajka + 3 żółtka

  • 2 łyżki sody

  • ½ szklanki śmietany

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

  • 2 łyżki kakao

Składniki na lukier królewski:

  • 1 białko

  • ok. 150g cukru pudru

  • 6 kropli soku z cytryny

Do miski wlej białko, sok z cytryny i cukier puder. Mieszaj wszystko dokładnie aż lukier będzie gładki.

Sposób przygotowania pierników:

Miód zagotuj z cukrem w garnku, a następnie wrzuć do niego margarynę. Gdy margaryna się rozpuści, całość musi wystygnąć. Tę czynność najlepiej wykonuj z pomocą mamy albo taty

Tak ostudzone produkty połącz z resztą składników.

Zagnieć dokładnie ciasto tak aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Po godzinie wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wycinaj ulubione kształty z foremek.

Piecz pierniki w 180C przez 15 minut.

Gdy pierniki nie będą już ciepłe udekoruj je razem z rodzicami Wykorzystaj do tego lukier, kolorowe posypki, jadalne pisaki itp.

Pyszne, domowe i szybkie w przygotowaniu pierniki gotowe

SMACZNEGO!!!

#####################################################################

PROPOZYCJA PANI EWY BARANOWSKIEJ

PIECZONE JABŁKA

Sposób przygotowania:
  1. Jabłka dokładnie umyj. Zetnij 1/3 część owocu łącznie z ogonkiem(poproś o pomoc rodziców).
  2. Jabłka ułóż na blasze do pieczenia. Do środka każdego owocu nałóż rodzynki, orzechy i troszkę miodu albo syropu klonowego (może być dżem lub powidła)-co lubisz.
  3. Owoce przykryj ściętym wierzchem jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut (małe jabłka) w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI PIETRZAK-TARNOWSKIEJ

PIERNICZKI

Składniki:

  • 30 dkg mąki żytniej lub pszennej
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 50 g miękkiego masła
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżka powideł śliwkowych

Przygotowanie

Przepis na pierniczki jest tak prosty, że z pewnością będziecie mogli wykonać pierniczki wspólnie z dzieckiem:

  1. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i sodą.
  2. Wysyp na stolnicę, dodaj masło, powidła, miód, jajko i wszystko posiekaj nożem.
  3. Dokładnie wyrób ciasto, rozwałkuj je.
  4. Wykrawaj pierniczki lub powierz to zadanie dziecku.
  5. Piecz w 180°C przez ok. 20 minut (uważaj, by nie spiec ich zbyt mocno).
  6. Gdy ostygną, włóż do puszki i trzymaj w niej, aż będą miękkie.
  7. Pierniczki możecie wspólnie z dzieckiem ozdobić lukrem i suszonymi owocami. Będzie to świetna zabawa dla malucha!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI STRZAŁKI

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I BAKALIAMI

Ciasteczka owsiane z bananem to pyszny deser bez cukru i nabiału. Zdrowe i pożywne, mogą stanowić również energetyzującą przekąskę na wynos.

Banany to jeden z ulubionych owoców wegetarian i wegan. Naturalnie słodki ma właściwości wiążące i zagęszczające. Zblendowany świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajka. Dodatkowo mus bananowy może zastąpić syrop słodzący lub cukier. Banany można wykorzystywać do ciast ciastek i deserów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!

WŁAŚCIWOŚCI BANANÓW

Banany zawierają sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny dlatego diabetycy powinni bardzo ograniczyć ich spożywanie a osoby dbające o linię szczególnie zwracać uwagę na ten produkt. Dodatkowo bogate są w mnóstwo składników mineralnych przede wszystkim w potas ale także magnez fosfor i wapń. W bananach znajdziemy także witaminy: A, z grupy B,C, E i K.

Aby banan szybciej dojrzał możemy położyć go na słońcu lub włożyć do papierowej torebki z jabłkiem. Dojrzałe owoce są o wiele słodsze.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 2 banany

  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego

  • 50 g orzechów włoskich

  • 70 g suszonej żurawiny

  • opcjonalnie: skórka z 1/2 cytryny

  • WYKONANIE:

  • Banany obieramy i blendujemy na gładką masę.

  • Ocieramy skórkę z cytryny.

  • Orzechy grubo siekamy.

  • Do miski przekładamy zblendowane banany, płatki owsiane amarantusa, żurawinę i orzechy.

  • Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

  • Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pieczemy przez 15 min w temp. 175 stopni.

    SMACZNEGO ! 🙂

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI PIETRZAK-TARNOWSKIEJ

Ciasteczka twarogowe „Gęsie Łapki”

Składniki

  1. 250 g masła
  2. 250 g twarogu półtłustego
  3. 375 g mąki + do podsypywania
  4. 2 żółtka
  5. kilka łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Masło posiekać w misce nożem, do tego pokruszyć drobno twaróg
    i przesiać mąkę, dodać żółtka jajka. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą
    i wstawić do lodówki na 30 minut
  2. Ciasto rozwałkować na 3 mm, a następnie wykrawać z niego kółka. Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół
    i znów obtoczyć w cukrze. Cukier idealnie przykleja się do ciasta, więc nie ma potrzeby niczym smarować ciasteczek.
  3. Tak przygotowane ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopni C przez 20 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić. Smacznego!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI PIETRZAK-TARNOWSKIEJ

10 potraw, które dzieci mogą przygotować samodzielnie

Oto propozycje prostych potraw, które dzieci mogą przyrządzić same lub z naprawdę niewielką pomocą dorosłych. Wypróbujecie?

Jogurtowe Parfait

Wspólne przygotowywanie posiłków to nie tylko wspaniała zabawa, ale również świetny sposób na budowanie więzi między rodzicami a dziećmi. Z kolei samodzielnie przyrządzone danie to prawdziwy powód do dumy: dziecko czuje, że jest samodzielne i potrafi zrobić coś, co zwykle zarezerwowane jest dla dorosłych. Ekscytująca perspektywa dla kilkulatka, prawda?

Pod nazwą „Jogurtowe Parfait” ukrywa się po prostu mieszanka jogurtu naturalnego (najlepiej sprawdza się grecki) i dodatków. Do wyboru mamy świeże owoce, konfitury, muesli, granolę, suszone owoce, orzechy, migdały, pokruszone ciasteczka itp. Ten przysmak nadaje się idealnie na śniadanie, a dzieci z łatwością przygotują go samodzielnie. Wykonanie jest proste: warstwa owoców (muesli, granoli itp.), jogurt, kolejna warstwa owoców (albo tym razem innego wybranego dodatku) itd. Górę możemy nawet posypać pokruszonymi ciasteczkami, polać sosem owocowym lub czekoladowym – będzie bardziej odświętnie!

Sałatka owocowa

Oto prawdziwa witaminowa bomba! Czy ktoś może oprzeć się kolorowej owocowej sałatce, zwłaszcza jeśli sam ją przygotował? Warto wybierać miękkie owoce, które dzieci mogą same pokroić (w tym celu mogą używać plastikowego noża!) oraz drobne owoce, takie jak maliny, truskawki, bezpestkowe winogrona czy borówki amerykańskie. Założenie jest takie, że owoce są słodkie z natury, nie musimy ich więc dosładzać, za to na pewno nie zaszkodzi dodać kilku kropel soku z cytryny – zapobiegnie ciemnieniu bananów i jabłek.

Owocowe szaszłyki

Zamiast sałatki owocowej możemy zaproponować dzieciom przygotowanie i zjedzenie owocowych szaszłyków – jest coś w tej formie podania owoców, co sprawia, że na dziecięcych buziach wykwita uśmiech zachwytu. Zapewniam! Wybierajcie miękkie owoce, bo dzieciom będzie łatwiej nabijać je na patyk.

Lody

Wystarczy kupić foremki do lodów, ewentualnie wykorzystać puste opakowania po jogurtach lub plastikowe kubeczki (w tym przypadku, gdy zawartość zacznie powoli tężeć, po jakiś 15-20 minutach, włóżcie w środek drewniane patyczki po lodach i pozostawcie aż do całkowitego zamrożenia). Wersja najprostsza: wlej sok do foremki, włóż do zamrażarki i po kilku godzinach ciesz się lodami owocowymi. Możesz jednak zaproponować dzieciom przygotowanie bardziej wymyślnych smakołyków: zanurzcie w soku kawałki truskawek, brzoskwiń, winogron czy kiwi, a otrzymacie wspaniale wyglądające owocowe lody.

Możecie też wymieszać rozgniecione banany, truskawki lub inne owoce (świetnie sprawdzają się jagody i borówki!) z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu – tu przyda się pomoc dorosłego, który może wymieszać te składniki w blenderze lub nadzorować tę czynność w przypadku starszego dziecka. Hop do zamrażarki i po 4 godzinach gotowe!

Lody z kiwi też wyglądają apetycznie, prawda? Przygotowujemy je następująco: sok owocowy (np. z winogron, jabłek lub ananasa), mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze owocami kiwi, wlewamy do foremek i po kilku godzinach orzeźwiające lody gotowe! Zamiast soku możecie dodać wodę z miodem (ok. 500 ml wody na 4 kiwi) – przed wlaniem mikstury do foremek spróbujcie, czy jest wystarczająco słodka.

 

Ciasteczkowe kreacje

No dobrze, kiedy już przygotujecie wspólnie ciasteczka, wytniecie odpowiednie kształty ulubionymi foremkami waszych dzieci i upieczecie tak przygotowane słodkości – pozwólcie dzieciom wyżyć się twórczo podczas ozdabiania kruchych przysmaków.  Możliwości jest bez liku – lukier tradycyjny i królewski, lukier domowej roboty i ten z torebki, słodkie posypki w różnych kształtach i kolorach, a do tego kolorowe pisaki do ozdabiania wypieków, a nawet jadalny brokat! Czy można wymyślić fajniejszą zabawę?

Kanapki

To całkiem oczywiste, prawda? I chociaż dla nas to rutyna, dla naszych dzieci fascynujące może być nawet posmarowanie kromki chleba dżemem, masłem orzechowym czy pyszną pastą – polecamy hummus oraz awokado wymieszane z odrobiną soku z cytryny i ewentualnie kroplą oliwy, drobno pokrojonym pomidorem, natką pietruszki – palce lizać i jakie zdrowe! Zamiast używać zwykłego chleba, dla urozmaicenia możecie sięgnąć po pieczywo chrupkie lub tostowe.

Pizza

Ta propozycja to strzał w dziesiątkę, bo większość dzieci uwielbia pizzę, a jej przygotowanie w domu nie jest trudne i dostarcza sporo frajdy młodym kucharzom. Ciasto możecie wykonać sami lub wykorzystać gotowy spód do pizzy, a dodatki skomponujcie według gustu domowników. Dzieci świetnie sobie radzą z rozsmarowywaniem na cieście sosu pomidorowego, nakładaniem plasterków szynki, warzyw i z posypywaniem pizzy serem.

Sernik na zimno

Ta propozycja to nieco wyższa szkoła jazdy, co oznacza, że dzieciom przyda się nasza pomoc przy przygotowaniu deseru. To chyba najprostszy możliwy sernik na zimno, nieco zmodyfikowana wersja przepisu Marthy Stewart. Zapomnijcie o żelatynie i wyrabianiu czy pieczeniu ciasta!

Wystarczy opakowanie ciastek typu Digestive, 300 g roztopionego masła, 2 łyżki cukru, 2 opakowania (ok. 450 g) serka śmietankowego (np. Philadelphia) w temperaturze pokojowej, puszka słodkiego mleka skondensowanego (400 ml), ok. 60 ml soku z cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier wanilinowy).

Dzieciom pozwólcie przesypać ciastka do woreczka i pokruszyć je (najłatwiej rozwałkować je zwykłym wałkiem do ciasta), a następnie przesypać do dużej miski, dokładnie wymieszać z cukrem i masłem. Tę masę rozłożyć w formie do tarty, dociskając do spodu i brzegów, schłodzić w zamrażarce przez przynajmniej 10 minut.

W tym czasie zajmijcie się przygotowaniem masy serowej: mikserem ubijcie na średnich obrotach serek, stopniowo dolewając mleko skondensowane, na końcu dodając sok z cytryny i esencję waniliową.

Następnie wystarczy przelać tak przygotowaną masę na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać i schładzać przez ok. 3 godziny. Przed podaniem możecie udekorować sernik borówkami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub innymi ulubionymi owocami. Oczywiście, tak naprawdę, dekorację pozostawcie dzieciom, to ich działka!

 Muffinki

Upieczenie takich babeczek to dziecinna igraszka. Wystarczy osobno wymieszać mokre składniki, a osobno suche, później wszystko to ze sobą połączyć – każde dziecko powinno dać sobie radę (a malutkim rączkom oczywiście troszkę pomóżmy). Przepisy na muffinki znajdziecie w internecie oraz we wcześniejszych przepisach.

Hamburgery

Naprawdę? Tak, chociaż trochę z przymrużeniem oka… Polskie miasta opanowała moda na jedzenie hamburgerów, może więc wykorzystamy to do wspólnej kulinarnej przygody w domu? Kupcie dobrej jakości bułki (oczywiście, jeśli wolicie, możecie je też upiec) i dobrej jakości mięso wołowe, z którego upieczecie kotlety. Do tego sałata, pomidor, ogórek i dzieci mogą same skomponować domowe hamburgery – pewnie im się to spodoba! Oczywiście dodatki dobierajcie według waszych domowych upodobań, możecie dorzucić plasterek sera, awokado, grillowane warzywa, kotlety warzywne lub tofu – wasza pomysłowość to jedyne ograniczenie. Miłej zabawy!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI KASI BIENIASZEWSKIEJ

Ciasteczka batonikowe
Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka daktyli
1 łyżka  masła orzechowego
szczypta soli
czekolada (może być wegańska)
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Orzechy, daktyle, masło orzechowe i sól miksujemy na gładką masę
Zmieloną masę wykładamy na papier do pieczenia, do foremki. Równo rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki, by zastygła.
Rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Wylewamy ją na masę orzechową i posypujemy np żurawiną.
Schładzamy w lodówce (pod koniec zastygania czekolady kroimy ciasto na kawałeczki, aby zapobiec póżniejszemu pękaniu czekolady).
Ciasteczka przechowujemy w pojemniku w lodówce.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI EWY BARANOWSKIEJ

ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA, A WYCIĄGNIĘTE Z PIEKARNIKA.

SKŁADNIKI

-kilka dużych ziemniaków – w zależności od ilości głodomorów 🙂
-100g mąki pszennej
-60g morskiej, drobnej soli
-dip do podania – np. czosnkowy (albo tylko masło i sól)

WYKONANIE

Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Do głębokiej miski nalać zimną wodę, a w drugiej misce wymieszać mąkę z solą. Każdy ziemniak osobno najpierw moczyć w wodzie, a potem bardzo delikatnie obtaczać w mieszance mącznej i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni, wstawić całość do nagrzewającego się piekarnika i piec ok 1godz.( albo nawet do 2 godz-zależy od wielkości ziemniaków).

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI MONIKI WAŻELIŃSKIEJ

Jajko sadzone w serduszku z parówki.

Śniadanie w kształcie serca? Wygląda smakowicie!

Parówkę przekrawamy wzdłuż, zostawiając ją całą na samym końcu. Wywijamy ją i uzyskujemy kształt serduszka.

Na dole spinamy parówkę wykałaczką i kładziemy samą parówkę na patelnię, żeby się zagrzała z jednej strony. Po chwili odwracamy ją na drugą stronę i wbijamy jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy, aż jajko na górze się zetnie.

SMACZNEGO !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI BASI SIENICKIEJ

JAJECZNICA Z PAPRYKĄ LUB SZPARAGAMI

Składniki:

2 jajka,
połowa niedużej papryki,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka masła,
sól do smaku.

Wykonanie:

Jajka roztrzep widelcem ze szczyptą soli.
Pokrój paprykę w cienkie paseczki.
Podsmaż paprykę na rozgrzanym oleju ze szczyptą soli.
Dodaj masło.
Gdy masło się rozpuści wlej jajka i smaż do ulubionej gęstości.

W sezonie szparagowym podobnie można przygotować jajecznicę z zielonymi szparagami.

Na zdrowie!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK

Domowe bułeczki

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem wymieszaj. Następnie z przygotowanej masy uformuj bułeczki.

Tak przygotowane kajzerki możesz posypać ziarnami słonecznika, makiem lub sezamem.

Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200C.

SMACZNEGO

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI KASI BIENIASZEWSKIEJ

BABECZKI Z BURACZKAMI

Składniki – ciasto:
2 szt. buraków
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Składniki – lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia  oraz kakao. Wymieszać.
Dodać jajka i olej i całość zmiksować.
Na koniec dodać buraki i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek  do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukier puder wymieszać z kakao i dodać niewielką ilość gorącej wody. Wymieszać.
Ostudzone babeczki polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO!! 🙂

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI PIETRZAK-TARNOWSKIEJ

CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO

Składniki:

  • paczka kleiku ryżowego
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odcedzamy z soku.
  2. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto.
  3. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się „rozlewają”. W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę.
  4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
    około 15 min.

SMACZNEGO!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI STRZAŁKI

OWOCOWE SZASZŁYKI

Dziś kolorowo, zdrowo i wesoło, bo mamy owocowe szaszłyki 🙂

Dużo czekolady wpadło do naszego brzuszka w okresie świątecznym, zając ma chyba jakieś wtyki w fabryce słodyczy. Na większą porcję słodyczy najlepsza jest duża porcja owoców i soków przecierowych, wtedy mama zadowolona a Wy zdrowi i szczęśliwi.

Składniki:
1 banan
1 żółte kiwi
kilka słodkich truskawek
kilka mini biszkoptów
mała kiść winogrona
patyczki do szaszłyków

Owoce nabijamy na patyczki tworząc wesołe ludki z kapeluszem na głowie 🙂 Buźki możemy zrobić pisakami cukrowymi i dokleić cukrowe oczy.

Możemy tworzyć różne kompozycje wg uznania i dostępnych owoców.

Smacznego!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI ANI FIREK 

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka,
  • 100 g szynki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 rzodkiewka.

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.

Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę, połączyć z majonezem i musztardą.

Doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu, udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem lub bazylią.

SMACZNEGO!! 🙂 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI EWY BARANOWSKIEJ

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ W ŚRODKU Z MIGDAŁEM

Oto pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu fit rafaello z kaszy jaglanej.

SKŁADNIKI:

  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  •  1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • migdały  całe (można kupić już obrane)

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem dwa razy, by pozbyć się goryczy, a potem zalej mlekiem kokosowym i gotuj 20min. Ugotowaną kaszę odstaw na kilka minut, by przestygła. Dodaj wiórki kokosowe (pamiętaj, by zostawić kilka łyżek do obtoczenia), miód i/lub syrop klonowy, olej kokosowy – zblenduj wszystko na gładką masę. Formuj kulki – lepiej smakują te niezbyt duże, umieść w środku każdej z nich blanszowany migdał , a następnie obtocz je w pozostałych wiórkach i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godz.

Smacznego!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK

CIASTO JABŁKOWO-BANANOWE

SKŁADNIKI: 

 300 g mąki pszennej
 1 szklanka mleka
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 jabłka
 2 banany
 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone w drobną kostkę jabłka i banany mieszamy razem w misce.
2. Następnie, kiedy owoce będą już otoczone mąką i równomiernie wymieszane, do miski dolewamy olej, mleko i sok z cytryny. Mieszamy wszystko delikatnie
drewnianą łyżką, aż konsystencja ciasta będzie gładka.
3. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez
godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika.

SMACZNEGO! 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI EWY BARANOWSKIEJ

DESER CHIA

Przepis na zdrowy deser – pudding z nasionami chia, z mlekiem kokosowym i z owocami, który będzie świetną opcją na śniadanie, a także doskonałą przekąską w domu. Jest wyjątkowo prosty w wykonaniu,  a smakuje wybornie. Deser chia skrywa w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych.

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki nasion chia
  • mango( zblendowane albo pulpa z puszki)
  • 2 kiwi
  • 1/2 opakowania malin
  • 1/2 opakowania borówek amerykańskich
  • banan
  • np. orzechy, migdały, rodzynki (dodatki jakie lubimy)
Sposób przygotowania
  • Do mleka kokosowego dodaj nasiona chia dokładnie wymieszaj.
  • Po 3 minutach ponownie wymieszaj i przełóż do słoiczków.
  • Tak przygotowany pudding włóż do lodówki na około 4 godz.
  • Po wyjęciu z lodówki obierz kiwi, banana i pokrój na plasterki, dodaj maliny , mango (albo owoce które lubisz).
  • Deser dekorujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, orzechami. Przyozdabiamy listkami mięty.

Smacznego!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK

PLACUSZKI BANANOWE

Proponujemy Państwu zrobienie ze swoim dzieckiem pysznych placuszków bananowych. Nie dość, że są łatwe w przygotowaniu, zrobione z prostych składników to jeszcze nie mają ani grama CUKRU!!!

SKŁADNIKI:

  • 2 banany, najlepiej bardzo dojrzałe;
  • 3/4 szklanki mleka (jeżeli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze mleka);
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • olej do smażenia.

WYKONANIE:

  • Kroimy banany w plasterki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy, ale delikatnie aby nie rozgnieść bananów i aby nie straciły swojego kształtu. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Patelnię rozgrzewamy i wlewamy 1 łyżkę oleju – rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Jeżeli jest taka możliwość dobrze jest smażyć placki na patelni do naleśników, wtedy wystarczy nasmarować przy pomocy ręcznika papierowego patelnię olejem. W ten sposób nie jest konieczne używanie dużej ilości tłuszczu.
  • Na tak przygotowaną patelnię wykładamy po 1 łyżce masy bananowej, ale tak aby każdy placek miał przynajmniej jeden plasterek banana.
  • Smażymy po 1 minucie z każdej strony na złoty kolor.

Placuszki można podawać np. ze świeżymi owocami i miodem.

SMACZNEGO  🙂 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI PIETRZAK- TARNOWSKIEJ 

MUFFINKI MARCHEWKOWE

 

SKŁADNIKI:

– 2 szkl. startej marchwi
– 1 szkl. cukru
– 1 opak. cukru waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka
– 3/4 szkl. oleju
– szczypta soli

WYKONANIE:
1. Marchewki (około 2 duże ) obieramy i ścieramy na drobnych oczkach i w miarę dokładnie łączymy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i olejem.

2. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników. Do masy marchwiowej dosypujemy stopniowo sypkie składniki i dokładnie łączymy.

3. Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut (do suchego patyczka).

SMACZNEGO  🙂 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI STRZAŁKI 

EGZOTYCZNY TALERZ DLA NIEJADKA 

SPOSÓB WYKONANIA: 
Banana obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na wzór drzewa.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki, przeciąć na pół – ułożyć na wzór korony drzewa.
Z obranej marchewki wyciąć słońce.
Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na wzór lądu.
Danie idealne dla niejadka!  Życzymy smacznego!!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI KASI BIENIASZEWSKIEJ
Dzisiejszy pomysł z pogranicza kulinariów ( nie trzeba gotować ani piec) i zabawy sensorycznej pobudzającej zmysł smaku.
Przepis jest prosty:
Przygotowujemy różne warzywa i/ lub owoce.
Następnie kroimy na niewielkie kawałki.
Układamy je na dużym talerzu (im więcej różnych smaków, tym lepiej) i zawiązujemy dziecku oczy.
Zadaniem dziecka jest wybrać owoc lub warzywo,a następnie ocenić czy jest np.słodkie, miękkie, soczyste itp. oraz w miarę możliwości nazwać je.
To rewelacyjny sposób na dobrą zabawę, ale też na poznawanie nowych smaków.
Smacznego!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>