PROPOZYCJA PANI MONIKI WAŻELIŃSKIEJ
6 powodów, dla których warto gotować z dzieckiem:
1. Pomaga zdobywać umiejętności matematyczne
To wcale nie jest takie oczywiste, a jednak! Podczas gotowania pracujemy z liczbami. Możemy dostosować poziom tej matematyki do wieku dziecka: począwszy od prośby, by przygotowało 2 miseczki, przez odmierzanie określonej ilości łyżek mąki, krojenie jabłka na ćwiartki lub ósemki, aż po przeliczanie ilości składników w proporcjach odpowiednich do liczby porcji.
2. Pozwala zdobywać umiejętności życiowe
Wspólne gotowanie to bardzo praktyczna lekcja na przyszłość. Kiedy dzieci wyfruną z domu (wiemy, że to odległa przyszłość, ale nieubłaganie zbliża się ten moment), podstawowe umiejętności kulinarne okażą się niezwykle przydatne.
3.Buduje zdrowe nawyki żywieniowe
Przez samodzielne przygotowywanie posiłku dzieci uczą się szacunku do jedzenia. Z roli konsumentów przeistaczają się w twórców. Łatwiej im zrozumieć sens zdrowego odżywiania oraz rozpoznać jakość składników, z których przygotowują posiłki.
4. Ćwiczy małe rączki
Przygotowanie potrawy pozwala dziecku “poczuć” ją wszystkimi zmysłami – pracuje dotyk, wzrok, słuch, węch i smak. W tym sensie uczta staje się znacznie bogatsza. Niebagatelne znaczenie ma też podawanie, krojenie, układanie składników. Jest to doskonały trening małych rączek przygotowujący do nauki pisania.
5. Kształtuje poczucie własnej wartości
Badania pokazują, że pozytywny stosunek do samego siebie (a także do innych ludzi) jest wspólną cechą ludzi, którzy są szczęśliwi, odnoszą sukcesy i są zadowoleni ze swojego życia. Wspólne gotowanie stwarza okazję do dokonywania wyborów, podejmowania decyzji i brania pod uwagę zdania dziecka. To okazja do docenienia dziecka nie tylko za rezultat, ale także za pracę. Dziecko wie, że jest potrzebne, że może w pełni uczestniczyć w życiu rodziny, że jego obecność jest ważna i ceniona.
6. Zbliża do siebie
Oczywiście, zdarzają się momenty podczas naszego wspólnego gotowania, że nerwy osiągają szczytowy poziom, ale radzenie sobie z trudnymi emocjami, w równej mierze jak wspólne doświadczanie emocji przyjemnych, powoduje, że więź między nami się wzmacnia. Będzie to służyć naszym relacjom do końca życia.
Placuszki śniadaniowe z jabłkiem:
Składniki
-
1/2 szklanki mleka,
-
1 pełna łyżka mąki,
-
1 jajo,
-
1 łyżka masła,
-
1 średnie jabłko,
-
1łyżeczka cukru
Przygotowanie
Mleko, mąkę, jajo, cukier zmiksuj lub starannie wymieszaj. Jabłko umyj, obierz, opłucz, wydrąż środek, pokrój w plastry. Rozgrzej masło na małej patelni i ułóż krążki jabłka zanurzone w cieście. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj z sokiem, herbatką owocową albo z naturalnym jogurtem.
PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI STRZAŁKI
Witamina C dla dzieci – w których owocach jest jej najwięcej? Poznaj listę TOP15 owoców. Cytryny dopiero na 6 pozycji!
Witamina C dla dzieci to teraz zdecydowanie temat na czasie. Nie tylko ze względu na wszędobylskiego wirusa, o którym głośno… wszak witamina C zwiększa odporność organizmu. Zarówno lekarze, jak i dietetycy opowiadają o suplementowaniu tej witaminy. Dlaczego?
Witamina C – nie tylko na odporność u dzieci
Witamina C posiada również wiele innych dobroczynnych właściwości, które są kluczowe dla rozwoju dziecka. Trzy, w mojej ocenie, najważniejsze rzeczy, to:
- po pierwsze, zwiększa przyswajanie żelaza (żelazo ma wpływ na pracę serca)
- po drugie, zmniejsza uczucie zmęczenia
- po trzecie, wspomaga produkcję kolagenu (ważny dla kości)
Dlatego właśnie, o zasoby witaminy C u dzieci warto dbać cały rok!
Witamina C dla dzieci – po które naturalne produkty sięgać?
Wiele produktów, typu lizaki, żelki czy cukierki, reklamowane są jako źródło witaminy C.
Ja uważam, że najzdrowiej jest podawać witaminę C dla dzieci z produktów naturalnych,a jeszcze lepiej, sezonowych. Naturalnie, do głowy przychodzą nam zatem owoce. Które owoce wybierać najlepiej ?
Poniżej lista TOP15 z największą dawką witaminy C w 100g owocu:
Nr 1: dzika róża (owoce)
Nr 2: czarna porzeczka
Nr 3: truskawki:
Nr 4: kiwi
Nr 5: grejpfruty
Nr 6: cytryny
Nr 7: pomarańcze
Nr 8:porzeczki czerwone
Nr 9: agrest
Nr 10: maliny
Nr 11: jabłka
Nr 12: gruszki
Nr 13: śliwki
Nr 14: banany
Nr 15: orzechy włoskie
Smakowita porada na witaminę dla dzieci
Produkty bogate w witaminę C warto łączyć z tymi, które posiadają dużo żelaza. To dlatego, że witamina C pozwala lepiej przyswoić się temu składnikowi. Źródłem żelaza jest natka pietruszki. Dlatego, koktajl z natki pietruszki z sokiem z cytrusów to połączenie smakowite i idealne. Teraz, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest utrudniony, sięgnijmy po mrożonki i kiszonki, by wzbogacić dietę w witaminę C. Proces mrożenia świetnie zachowuje tę witaminę, a proces kiszenia oraz powstawanie kwaśnego odczynu sprzyja jej stabilności. Ponadto kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach i dodatkowo wzmacnia odporność.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI WIOLETTY HAŁAS I EWY PTASZNIK
„Hałas – niewidzialny wróg”
Hałasem przyjęto określać wszelkie niepożądane, nieprzyjemne, dokuczliwe, uciążliwe lub szkodliwe dźwięki oddziałujące na narząd słuchu i inne zmysły oraz części organizmu człowieka. Natężenie dźwięku mierzymy w decybelach (dB).
Dane zawarte w sprawozdaniu Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że hałas jest drugim, co do szkodliwości czynnikiem stresogennym w Europie. 80 milionów Europejczyków jest codziennie narażonych na hałas przekraczający 65 dB, co stanowi ok. 20 % całej populacji.
Hałas stał się jednym z najniebezpieczniejszych wrogów człowieka w XX wieku, obok zagrożeń chemicznych w powietrzu, wodzie, glebie czy pożywieniu. Stałe oddziaływanie hałasu wpływa na cały organizm – nie tylko na narząd słuchu, powoduje m.in. zaburzenia snu i trawienia, zmiany akcji serca, ciśnienia krwi, rytmu oddychania, problemy z przemianą materii, wpływa na zmniejszenie zrozumiałości mowy, zaburza wzrok i rozprasza uwagę.
Ciekawostki
Hałas zagraża zwierzętom
Hałas jest szkodliwy dla zwierząt. Wojskowe ćwiczenia prowadzone u wybrzeży Kalifornii z użyciem sonarów, które emitowały fale dźwiękowe okazały się groźne dla wielorybów, delfinów i innych ssaków. Według ekologów sonary zakłócają system nawigacyjny i komunikacji wielorybów między sobą. Zakłócenia powodowane przez sonary są śmiertelnie niebezpieczne dla 37 gatunków morskich ssaków, m.in. lwów morskich i zagrożonych wyginięciem waleni błękitnych. Wywołują one u ssaków morskich krwotoki w mózgu i okolicach uszu i powodują masowe ugrzęźnięcia zwierząt na płyciznach i brzegach.
Głuche mięczaki
Zwierzętami całkiem głuchymi są kałamarnice i ośmiornice. Przyczyną jest przystosowanie ewolucyjne. Otóż jednym z drapieżników na nie polujących jest waleń zębowiec, który ogłusza swoje ofiary emitując przeraźliwy dźwięk. Uszy kałamarnic czy ośmiornic, które nawet znajdowałyby się w pewnej odległości od drapieżnika po prostu natychmiast by zostały zniszczone, więc ewolucja pozbawiła je ich.
Najgłośniejsze miasta w Polsce
Wrocław to najgłośniejsze miasto w Polsce – wynika z pomiaru hałasu komunikacyjnego przeprowadzonego w największych polskich miastach. Poziom hałasu w godzinach szczytu osiąga tam dwa razy więcej niż dopuszczalne dla zdrowia normy. Zaraz za Wrocławiem najgłośniej jest w Gdańsku, następnie w Warszawie i Katowicach.
Ultrasonograf
Człowiek nauczył się wykorzystywać ultradźwięki do oglądania narządów wewnętrznych przy użyciu urządzenia zwanego ultrasonografem. Specjalna głowica wytwarza ultradźwięki rozchodzące się w głąb ciała. Ultradźwięki odbijają się w różny sposób od poszczególnych tkanek organizmu, przetworzone przez aparaturę elektroniczną dają obraz na ekranie monitora. W ten sposób możemy np. oglądać płód w łonie matki.
Groźne słuchawki
Natężenie dźwięku generowanego przez odtwarzacz przy maksymalnym ustawieniu potencjometru głośności, w słuchawkach dokanałowych może sięgać nawet 100 decybeli. To prawie tyle, co odgłos młota pneumatycznego, czy startującego samolotu. Słuchanie głośniejszych dźwięków przez więcej niż pół minuty dziennie może nieodwracalnie uszkodzić słuch.
Porady- Mniej hałasu – spokojniejsze i dłuższe życie
Sposoby ograniczenia hałasu w szkole
• rozmowa zamiast krzyku
• spacer zamiast biegania
• zabawa w grupach przy wykorzystaniu ulubionych zabaw
Sposoby ograniczenia hałasu w domu
• dialog zamiast krzyku
• wyłączony telewizor
• przyciszona muzyka
• gry planszowe zamiast komputera
Propozycje zajęć
Muzyka na kieliszkach
Materiały:
• kilka kieliszków
• woda
• czyste ręce (brudne nie zagrają!)
Przygotuj kieliszki (do wina) lub szklanki tej samej wielkości. Napełnij naczynia wodą za każdym razem do innego poziomu. A teraz spróbujcie przejechać zwilżonym wodą palcem po brzegach kieliszków. Ustawcie kieliszki od najniższych dźwięków do najwyższych, bawcie się niezwykłymi dźwiękami. Dla ciekawszego efektu wizualnego, możesz wodę w kieliszkach zabarwić barwnikami spożywczymi. Z kolei napełniając wodą kilka jednakowych butelek, możesz stworzyć efekt instrumentu dętego: dźwięk wydobędziesz dmuchając lekko nad szyjką poszczególnych butelek.
Zobaczyć dźwięk
Materiały:
• opakowanie po jogurcie lub pusta puszka np. po kukurydzy
• balon lub folia aluminiowa
• gumka recepturka
• drewniana łyżka
• garnek
• sól gruboziarnista lub ziarnka ryżu
Balon lub folię rozciągnij na puszce i przymocuj gumką. Połóż na balonie kilka ziarenek soli lub ryżu.
Garnek umieść w pobliżu puszki i drewnianą łyżką uderz mocno w ścianę garnka. Obserwujcie ziarna – skaczą do góry.
Odbicie dźwięku
Materiały:
• 2 kartonowe tuby
• karton
• tykający zegarek
• kawałki pianki i tkaniny
Ustaw karton poziomo, tuby ułóż równolegle do siebie (w odległości ok. 6 cm od kartonu), a następnie rozsuń w przedniej części (końcówki tylne tub są bliżej siebie a przednie są oddalone bardziej od siebie, na kształt 2 boków trapezu). U wylotu jednej z tub umieść zegarek i przyłóż ucho do drugiej tuby. Usłyszysz wyraźne tykanie zegara. Zrób kilka prób przykrywając karton najpierw tkaniną następnie pianką. Czy dźwięk odbija się lepiej czy gorzej niż poprzednio?
Jak to działa?
Dźwięk przechodzi przez pierwsza tubę, odbija się od kartonu i wpada do drugiej
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI WIOLETTY HAŁAS
W ramach promocji zdrowia zapraszamy do zapoznania się z krótkim artykułem na temat Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży
Piramida zdrowego żywienia to graficzny sposób na pokazanie w jakiś sposób należy się odżywiać. Zbudowana na bazie trójkąta (piramidy) obrazuje poszczególne grupy produktowe oraz ich znaczenie i wagę w codziennej diecie. Na samym dole znajdują się te produkty, które powinny stanowić bazę naszego codziennego jadłospisu.
Pierwsze zalecenia żywieniowe pojawiły się w Stanach Zjednoczonych po II-ej wojnie światowej i były bardziej odpowiedzią na konieczność racjonowania żywności niż wynikały ze świadomości czy potrzeby bilansowania jadłospisów Amerykanów. Zalecenia obejmowały 5 grup produktów: białko, pieczywo, warzywa i owoce, tłuszcze oraz słodycze (!). Na przestrzeni lat piramidy ewoluują tak jak zmienia się nasza wiedza na temat żywienia.
Podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego (2019 r.) przedstawiono zaktualizowaną Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dla dzieci i młodzieży opracowaną przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza.
W nowej piramidzie żywieniowej podstawy nie stanowią żadne produkty żywnościowe, ale aktywność fizyczna połączona z piciem wody. Dlaczego dokonano takiej właśnie zmiany? Naukowcy stwierdzili, że żadna dieta, nawet najlepiej przestrzegana, nie przyniesie efektów, jeżeli osoba prowadzi siedzący tryb życia.
Tuż nad aktywnością fizyczną znalazły się warzywa i owoce, które wyparły produkty zbożowe, wcześniej stanowiące podstawę żywienia. Zmiana ta ma proste wytłumaczenie: warzywa zapewniają najwięcej witamin, minerałów oraz najlepsze dawki węglowodanów, które łatwo można zamienić w energię. Jeżeli dieta bazuje na warzywach i owocach, możemy uchronić się przed chorobami układu krążenia czy układu pokarmowego.
Kolejny poziom stanowią produkty zbożowe, takie jak makarony, kasze i pieczywo. Według takiej kolejności w piramidzie żywienia, zaleca się po nie sięgać rzadziej, niekoniecznie codziennie. Do tej grupy zalicza się także wszelkie płatki owsiane czy ryżowe. Jeśli sięgamy po produkty zbożowe, najlepiej, aby były pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone (ciemny makaron, niełuskany ryż). Dlaczego warto jeść produkty zbożowe? Zawierają one m.in. ważny dla metabolizmu błonnik, a także są bogate w witaminy i minerały.
Powyżej zbóż znajduje się mleko oraz jego przetwory. Po nabiał powinno się z reguły sięgać często, ponieważ jest ważny dla organizmu, ale z drugiej strony nie aż tak ważny, jak np. warzywa i owoce. W nabiale znajduje się m.in. wapń, a także pełnowartościowe białko i witamina B12. Niedobory tych składników mogą powodować np. osteoporozę albo odwapnienie kości.
Na wyższym poziomie znajdują się jaja, źródło witaminy D, która ma istotne znaczenie dla budowy zdrowych kości i zębów, a także dla wchłaniania się wapnia. Ryby i chude mięso z kolei, dostarczają wartościowego białka do codziennej diety. W grupie tej umieszczono także warzywa strączkowe – dlaczego nie znajdują się one wraz z innymi warzywami u podstawy piramidy? Warzywa strączkowe zawierają bardzo dużo białka, które może być zamiennikiem dla produktów odzwierzęcych, dlatego to pewnego rodzaju wskazówka dla wegetarian. Po te produkty powinniśmy sięgać nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.
Kolejny poziom to tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli wszystkie oleje – nimi zaleca się zastąpić tłuszcze zwierzęce. W diecie powinno się stosować np. masło roślinne lub margarynę zamiast masła, oleje słonecznikowe, rzepakowe, z pestek winogron, lniany – zamiast smalcu. Dlaczego ważne jest zamienienie tłuszczy zwierzęcych na roślinne? Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli nie doprowadzą do znacznego podwyższenia cholesterolu we krwi. Dzięki temu lepiej chronimy się przed chorobami serca oraz wspieramy pracę naszego mózgu.
Produkty zakazane według piramidy żywienia
W piramidzie nie znalazły miejsca dla siebie niektóre produkty – oznacza to, że powinniśmy je albo całkowicie wykluczyć, albo przynajmniej mocno ograniczyć. Mowa tutaj głównie o słodyczach. Najlepiej całkowicie wykluczyć cukry proste z jadłospisu i zamiast nich zastosować zdrowe zamienniki (np. zamiast jeść tradycyjne brownie można zrobić zdrowe brownie z czerwonej fasoli, które smakuje niemal identycznie).
Nowa piramida zaleca także ograniczenie spożywanej ilości soli. Z powodzeniem można ją zastąpić innymi przyprawami czy też ziołami i całkowicie wyeliminować ją ze stosowania w kuchni. Dlaczego? Na co dzień spożywamy ogromne ilości soli, ponieważ ta znajduje się niemal we wszystkich gotowych produktach (w chlebie, serach, szynkach itp.) – dlatego zrezygnowanie np. z solenia ziemniaków czy pomidorów, to krok w stronę ograniczenia soli w diecie.
Z diety powinno się także wykluczyć czerwone mięso, które jest pełne nasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniających się m.in. do chorób układu sercowo-naczyniowego
Dodatkowo w piramidzie znalazło się :
Mycie zębów
Zgodnie z wynikami badań epidemiologicznych próchnica stanowi istotny problem zdrowotny wśród polskich dzieci – dotyczy niemal 90% 7-latków i 85% 12-latków. Aktywna choroba próchnicowa i towarzyszące jej powikłania wpływają nie tylko na stan zdrowia jamy ustnej, ale mają znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia. Dlatego też jedną z aktualizacji uwzględnionych w piramidzie jest zalecenie, aby pamiętać o dokładnym myciu zębów po jedzeniu.
Sen
Odpowiednia ilość i jakość snu mają znaczenie dla fizycznego, psychicznego i społecznego funkcjonowania młodego człowieka. Zbyt mała ilość snu wpływa negatywnie na zdrowie fizyczne, zdolności poznawcze oraz nastrój. Wykazano, że zbyt krótki sen zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nadmiernej masy ciała.
Ważnym zaleceniem w aspekcie snu jest unikanie oglądania telewizora, korzystania z komputera, smartfona, czy innych urządzeń ekranowych przed snem oraz zadbanie o to, żeby kłaść się spać regularnie, o podobnej porze każdego dnia.
Ograniczenie oglądania telewizji, korzystania z komputera i innych urządzeń elektronicznych.
Dzisiaj chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że codzienna aktywność ruchowa – w przypadku dzieci i młodzieży co najmniej 60 minut dziennie – jest niezbędna w celu utrzymania zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności umysłowej. Im jednak więcej czasu młody człowiek spędza przed komputerem czy telewizorem, tym mniej czasu poświęca na aktywny ruch. Wykazano, że czas spędzany przed tego typu urządzeniami sprzyja podjadaniu produktów niezalecanych w codziennym żywieniu, co z kolei może wpływać negatywnie na stan odżywienia i przekładać się na stan zdrowia.
Pomiary wysokości i masy ciała.
Prawidłowo wykonane pomiary wysokości i masy ciała są jednym z elementów kontroli rozwoju fizycznego. Są źródłem wiarygodnych informacji o stanie odżywienia i właściwie zinterpretowane umożliwiają wczesne wykrywanie ewentualnych odchyleń od normy (zarówno nadmiaru, jak i zbyt niskiej masy ciała) oraz przeciwdziałanie zmianom wpływającym negatywnie na rozwój i stan zdrowia.
Podsumowując na co dzień warto stosować się do 10 zaleceń przedstawionych poniżej :
1. Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
6. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
8. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
9. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.
Źródło: materiały prasowe Kongresu Żywieniowego IŻŻ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK
NIE MARNUJ JEDZENIA!
Sposoby na niemarnowanie jedzenia:
-
PRAWIDŁOWO PRZECHOWUJ ŻYWNOŚĆ
Dbaj w domu o porządek na kuchennych półkach oraz odpowiednio przechowuj żywność w lodówce.
-
PLANUJ ZAKUPY
Rób listę potrzebnych zakupów. Aby kupić tyle żywności ile jest potrzebne. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i pieniędzy.
-
PAMIĘTAJ O DATACH
Stosuj zasadę „FIFO” (Ang. First in, first out). Czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Ustawiaj produkty spożywcze zgodnie z ich terminem przydatności – dzięki temu najpierw zjesz te, którą mogą popsuć się najszybciej.
-
OTWARTE POJEMNIKI
Produkty po otwarciu przechowujmy w oddzielnych, zamykanych pojemnikach. Ograniczony dostęp do powietrza, światła oraz innych produktów zmniejszy ryzyko zanieczyszczenia produktu.
-
DZIELMY SIĘ!!!
Z potrzebującymi, znajomymi z pracy, rodziną czy sąsiadami. Nie tylko uchronisz żywność przed zmarnowaniem, ale dodatkowo zmniejszysz ryzyko zbyt obfitego posiłku, a wspólnie spożywane jedzenie zawsze smakuje lepiej.
Czy wiesz, że nie w każdym miejscu w lodówce panuje taka sama temperatura? Odpowiednio rozmieszczając produkty, przedłużysz maksymalnie ich trwałość
GOTOWANIE Z RESZTEK
Pamiętaj, że niedojedzony posiłek wcale nie musi się zmarnować. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzenie pysznego dania z tego, co nam zostało wczoraj na stole.
O to kilka pomysłów:
-
Lubisz grzanki albo zapiekanki? Możesz przyrządzić je z pieczywa, które zaczyna być już czerstwe.
ZAPIEKANKI
Potrzebujesz:
-
Czerstwe pieczywo;
-
Masło;
-
Pomidor;
-
Ser żółty;
-
Szynka;
-
Rukola.
Posmaruj delikatnie pieczywo masełkiem. Na to połóż rukolę, pokrojonego pomidora w kostkę lub w plastry – jak wolisz. Na koniec ułóż ulubioną szynkę i starty ser żółty. Tak przyrządzone zapiekanki niech rodzic włoży do piekarnika i gotowe!
GRZANKI
Potrzebujesz:
-
Pieczywo;
-
Masło;
-
Pomidory;
-
Przyprawy (np. majeranek, czosnek sypany, pieprz);
-
Rukola
Na samym początku pokrój pomidora w kostkę i przełóż do garnka. Dosyp do nich swoje ulubione przypraw i wymieszaj. Podsmaż pomidory przez ok. 5 minut. Na patelni podsmaż pieczywo wcześniej nasmarowane delikatnie masełkiem. Następnie przełóż chleb na talerz, wysyp rukole a następnie podsmażone pomidory i grzanki gotowe
-
Twoje banany w domu są już tak dojrzałe, że aż czarne? To nic wtedy banany są bardzo słodkie dlatego najlepiej sprawdzą się do smoothie. To jest naprawdę proste.
Smoothie
Potrzebujesz:
-
1 banan;
-
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych;
-
150 g jogurtu naturalnego;
-
100 ml mleka
-
Szczypta cynamonu
W blenderze umieszczamy płatki, pokrojonego w plasterki banana, jogurt, mleko i cynamon. Całość blendujemy na gładką masę. I gotowe, pyszny i bez cukru
Pamiętaj każde z tych dań przygotuj z mamą albo tatą!
#####################################################################
PROPOZYCJA PANI MONIKI WAŻELIŃSKIEJ
Drugie śniadanie do szkoły.
Przyjdzie czas, że wrócimy do szkoły i wróci problem drugiego śniadania.
Drugie śniadanie do szkoły powinno być zdrowe i dobrze zbilansowane. Dzięki temu nasze dziecko będzie miało energię do nauki i zabawy. Jak jednak przekonać je do jedzenia lunchu w szkole i sprawić, by kanapka już nigdy nie wracała do domu?
Garść przepisów:
Domowe masło migdałowe.
SKŁADNIKI:
▪ 400 g migdałów ▪ szczypta soli do smaku ▪ miód do smaku
Sposób przygotowania:
- Migdały prażymy na rozgrzanej patelni, aż zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru. Przekładamy je na talerz i studzimy.
- Uprażone i wystudzone migdały przesypujemy do naczynia blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Doprawiamy solą i miodem.
- Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około 1 miesiąc.
- Wykorzystujemy jako nadzienie do naleśników lub smarowidło na kanapki lub gofry.
Gofry z pomidorowym pesto, kurczakiem i awokado.
SKŁADNIKI:
▪ 1 ½ szklanki mąki pszennej typu 450-500 ▪ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 2 jajka ▪ 1 1⁄3 szklanki mleka ▪ ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła ▪ szczypta soli ▪ suszone oregano do smaku
Składniki na pesto:
▪ 10 suszonych pomidorów ▪ garść wybranych orzechów ▪ 2 łyżki startego twardego sera, np. parmezanu ▪ 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
▪ ½ piersi kurczaka ▪ 1 awokado ▪ 1 łyżeczka soku z cytryny ▪ sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu blendera. Ubijamy je na gładką masę. Odstawiamy, aby odpoczęło.
- Do szatkownicy blendera przekładamy suszone pomidory, orzechy, ser i oliwę. Blendujemy na pesto i odstawiamy.
- Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na rozgrzanej patelni.
- Awokado obieramy, pozbywamy się pestki, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Smażymy gofry. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia.
- 2 gofry smarujemy pesto. Na jednym układamy kurczaka i awokado, a drugim przykrywamy kanapkę. Zawijamy ją w papier i wkładamy do pudełka śniadaniowego.
Naleśniki z owocowym twarożkiem.
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
▪ 2 jajka ▪ 1 ½ szklanki mleka ▪ 1 szklanka mąki pszennej typu 450-500 ▪ szczypta soli ▪ 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Składniki na nadzienie:
▪100 g sera białego ▪ 2 łyżki mascarpone ▪ 1 łyżeczka miodu ▪ szczypta cynamonu ▪ garść ulubionych owoców ▪ owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W naczyniu blendera ubijamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy mleka. Odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
- Przygotowujemy domowy serek owocowy. Do naczynia blendera wkładamy składniki na nadzienie. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Na dobrze rozgrzanej, suchej patelni smażymy naleśniki. Gotowe zawijamy w ruloniki lub trójkąty z serkiem.
- Naleśniki z serem przekładamy do pudełka śniadaniowego. Dekorujemy owocami.
Koktajl bananowy z czekoladą.
Koktajl bananowy z czekoladą to propozycja przekąski dla dzieci oraz wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego i energetycznego. Do przygotowania napoju najlepiej wybierzmy mleko krowie, migdałowe lub sojowe, które idealnie dopełnią smak i konsystencję dojrzałych bananów. Dodajmy również ulubioną czekoladę: gorzką dla dodania sobie energii lub mleczną dla słodyczy. Możemy ją również zastąpić kremem czekoladowym. Wszystkie składniki przełóżmy do wysokiego naczynia dołączonego do blendera. Po chwili połączą się one w koktajl z dziecięcych marzeń.
Koktajl z pietruszki i jabłka.
Najważniejszym składnikiem koktajlu może stać się bogata w witaminy natka pietruszki, którą podamy w zestawieniu z soczystymi jabłkami i jedynie odrobiną jogurtu lub maślanki. Smaki podkreśli dodatkowo łyżeczka miodu, sok z cytryny i imbir. Jeśli zblendowany koktajl okaże się zbyt gęsty, dolejmy do niego soku jabłkowego, który doda jeszcze więcej przyjemnej słodyczy.
Smoothie z jarmużem i kiwi.
Zdrowe, zielone smoothie warzywno-owocowe możemy przygotować także z wykorzystaniem jarmużu. Sporą ilość karbowanych liści przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy obrane kiwi i zalewamy wybranym sokiem, np. jabłkowym, winogronowym czy pomarańczowym i blendujemy, po kilku chwilach mamy gotowy napój a, jeśli potrzebujemy więcej słodyczy, możemy dodać łyżeczkę miodu. Dobrym towarzystwem dla jarmużu będą także soczyste jabłka i gruszki lub kremowy banan i dojrzałe mango.
Aby Wasze śniadania były smaczniejsze poniżej podajemy pomysły:
- Co zamiast masła?
- Co zamiast pieczywa?
- Co zamiast słodkich napojów?
- Co zamiast słodyczy?
- ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
PROPOZYCJA PANI AGNIESZKI PIETRZAK-TARNOWSKIEJ
8 powodów, dla których dzieci powinny uprawiać sport
Warto zachęcać dzieci do aktywności fizycznej. I to od najmłodszych lat. Dlaczego?
Dzieci uwielbiają się ruszać. Ich chęć do zdobywania przestrzeni i aktywnej zabawy jest wręcz niepohamowana. Tylko bardzo złe samopoczucie może powstrzymać małego człowieka od nieustannego poruszania się, wspinania, zaglądania, turlania, kopania, kręcenia, skakania. Starajmy się nie tłumić tej naturalnej potrzeby, tylko podsycać ją i rozwijać.
To, o co warto się szczególnie zatroszczyć, to aktywność codzienna, spontaniczna, nie tylko w formie zorganizowanej. Sport nie musi się nam kojarzyć z treningiem aikido czy lekcją baletu. Niech to będą szaleństwa na placu zabaw, wspinanie się na plecy taty, bujanie na drabince w pokoju, gonienie za piłką, chodzenie na spacery, gra w klasy. Dlaczego? Bo wiele z tego korzyści. Oto, co daje dzieciom ruch.:
1. Wzmacnia ciało
Dziecko, które dużo się rusza, ma większą szansę być zdrowym dorosłym. Aktywność pozwala nie tylko cieszyć się ładnym, zgrabnym ciałem, ale przede wszystkim pomaga zbudować rusztowanie z mięśni, które ochroni stawy i kręgosłup przed przeciążeniami, bólem, urazami. Sport pozwala na trening zmysłu równowagi i koordynacji. Poprawia wydolność, dotlenia tkanki, wzmacnia kości, reguluje przemianę materii. Pozwala lepiej wykorzystać energię. Nie bez powodu aktywność fizyczna znajduje się w podstawie piramidy zdrowego żywienia.
2. Hartuje
W ciągu pierwszych lat życia tworzy się układ odpornościowy. Jednym z podstawowych sposobów na polepszenie jego pracy jest ruch na świeżym powietrzu. Pomaga w kształtowaniu odpowiednich reakcji organizmu na zmiany temperatury, nawilża błony śluzowe dróg oddechowych, będące zaporą dla wirusów i bakterii. Nawet w chłodne dni warto raźno spacerować. Sport i ruch to doskonały trening dla odporności.
3. Uczy wytrwałości i pokory
Uprawiając sport dziecko ma szansę przekonać się, że wysiłek się opłaca. Jednego dnia nie umie jeszcze wcelować rakietką w lotkę, ale następnego idzie mu już lepiej, a po paru dniach prób może sprawić, że tata przegra turniej z kretesem. Próbuje do skutku. Ale też na własnej skórze przekonuje się, że nie ma efektu bez wysiłku. Wkłada na nogi rolki, chce popędzić przed siebie i ląduje na pupie. Żadna pogadanka nie uzmysłowi mu wyraźniej, że trzeba się napracować, żeby coś umieć.
4. Sprawia przyjemność
Sport to po prostu świetna zabawa. Radość ruchu, satysfakcja, gdy uda się strzelić gola, wejść na ściankę wspinaczkową, prześcignąć kolegów na hulajnodze. Jak przyjemnie jest móc samemu popedałować na wycieczkę, zjechać na nartach z wielkiej góry, przepłynąć cały basen! Można chlapać, szaleć, hałasować i jeszcze cię za to chwalą.
5. Wycisza
Dziecko ma mnóstwo energii i coś z nią musi zrobić. Jeśli będzie miało dobrze zorganizowany dzień i sensownie urządzone otoczenie, to nadmiar tej energii będzie mogło spożytkować w sposób zdrowy, przewidywalny, bezpieczny, korzystny dla otoczenia. Wybiegane, wyskakane, wypływane będzie się dobrze czuło. A wtedy lepiej się współpracuje z rodzicami, mniej się marudzi, nie ma się nieprzepartej ochoty uszczypnąć młodszego brata. Gdy potrzeba ruchu na przykład poprzez uprawianie sportu zostaje zaspokojona, można skupić się na innych sprawach.
6. Zamienia walkę w zdrową rywalizację
Gdy trenuje się w grupie, pojawia się element rywalizacji. Czasem człowieka poniosą emocje, gdy się okaże, że Tomek z trzeciej grupy zawsze najszybciej dobiega do huśtawki. Może się nawet pojawić pokusa podstawienia mu nogi, ale wtedy okazuje się, że jedną z zasad sportu jest fair play, że na olimpiadach sportowcy nie podstawiają sobie nóg, a niektórzy nawet pomagają rywalom i za to dostają nagrody. Można się też nauczyć dbania o dobro własne i… przeciwnika. W sztukach walk zmagania mają pokazać, kto jest silniejszy i szybszy, a nie bardziej okrutny.
7. Dodaje pewności siebie
Każdy człowiek jest inny, co innego lubi i w czym innym może się wykazać talentem. Jeden będzie raczej sprinterem, inny wytrwałym maratończykiem. Ktoś może przepuszczać gol za golem, ale niesamowicie radzić sobie na łyżwach i rolkach, albo mieć smykałkę do ćwiczeń równoważnych. Sport to wzmocnienie dla tych, którzy z jakiegoś powodu źle odnajdują się w grupie rówieśników. Można wzbudzić podziw, można realizować swoje zainteresowania i potrzeby. Znaleźć dla siebie satysfakcjonujące zajęcie, dążyć w nim do perfekcji. Każde zwycięstwo, dobry wynik, udana rozgrywka to powód do dobrego samopoczucia i lepszej samooceny.
8. Umacnia więzi
Fantastyczną cechą sportu jest to, że łączy pokolenia, pozwala razem się czymś zajmować i interesować, daje pretekst do oderwania się od obowiązków. Można wspólnie poszaleć, pośmiać się, powygłupiać. Dorośli stają się jacyś bardziej normalni i zrozumiali. Też popełniają błędy, też zaliczają twarde lądowania, wydzierają się na całe gardło. Kiedy robi się coś razem, odkrywa się nowe radości – w niezauważalny sposób tworzy się więź. Gdy bliscy kibicują i uda się strzelić gola, okazuje się, jak ważne jest wsparcie i akceptacja. Kiedy mama albo tata podtrzymują na głębokiej wodzie, umacnia się zaufanie i tworzy bliskość. A im więcej sportu w życiu rodziny, tym więcej takich dobrych doświadczeń.
******************************************************
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK
WITAMINY, CZYLI JAK TO, CO JESZ, WPŁYWA NA TWOJE ZDROWIE
-
Witamina A – DOBRY WZROK
Dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz. Najwięcej jest jej w marchwi, papryce i sałacie.
-
Witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, PP) – GŁADKA SKÓRA, MOCNE WŁOSY
Dzięki nim masz dobrą pamięć, piękna skórę, paznokcie i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach, jajkach, ciemnozielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach) oraz strączkowych: fasoli i grochu.
-
Witamina C – DOBRA ODPORNOŚĆ
Chroni przed katarem i przeziębieniem, przyśpiesza gojenie ran. Znajduje się np. w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze i natce pietruszki.
-
Witamin D – MOCNE KOŚCI
Odpowiada za prawidłowy stan Twoich kości i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana też w skórze pod wpływem słońca. Zimą, kiedy słonecznych dni jest bardzo mało, trzeba pamiętać, aby posiłki były bogatsze w witaminę D. Znajdziesz ją m.in. w rybach morskich, jajkach, pieczarkach i produktach mlecznych.
-
Witamina E – ŹRÓDŁO MŁODOŚCI
Chroni i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej masz dużo siły do zabawy z koleżankami i kolegami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach i śliwkach.
-
Witamina F – ŁADNA CERA
Przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Kryje się w olejach roślinnych, pestkach słonecznikach, nasionach dyni, migdałach.
-
Witamina K – MOCNE NACZYNIA KRWIONOŚNE
Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz pomidorach.
PAMIĘTAJ!!!
Każdy owoc i warzywo trzeba umyć bez względu na to, czy będzie ubierane, czy nie. Używaj do tego bieżącej wody. Wodę z mycia owoców i warzyw możesz wykorzystać np. do podlewania kwiatków
-
Pomarańczowe warzywo, smacznie ugotowane i smaczne surowe; przysmak zajączków i dzieci (źródło witaminy A, B, K)
-
Ma biały korzeń i zieloną natkę (zawiera witaminy A, B, E)
-
Podobna do poziomki, ale większa, rośnie w ogrodzie (bogata w witaminę C)
-
Warzywo do płaczu (źródło witaminy A, B, C)
-
Z niego robi się ketchup (zawiera witaminy C, H, K)
-
Czerwona kuleczka, warzywo, które rośnie na grządkach, przy jedzeniu może lekko szczypać w język (kryje w sobie witaminy C, K)
-
Z nich zrobisz m.in. frytki i placki (znajdziesz w nich witaminy C, H, PP)
-
Bardzo kwaśny owoc (bogaty w witaminę C)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI MONIKI WAŻELIŃSKIEJ
Pomysły na zdrowe śniadania dla dzieci na każdy dzień tygodnia.
1. Poniedziałek: pomysłowe kanapki dla dzieci – wytrawne gofry.
- Wtorek: domowy jogurt owocowy.
3. Środa: Placuszki dla dzieci na śniadanie – marchewkowe placki.
4. Czwartek: Szybki serniczek z owocami.
5. Piątek: – warzywne babeczki śniadaniowe.
Przy pomocy blendera ręcznego wystarczy ubić kilka jajek na gładką, puszystą i kremową masę, a następnie połączyć ją z wybranymi składnikami, przelać do foremek i upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż zrobią się złote. Muffinki na słono będą gotowe błyskawicznie.
6. Sobota: owsiane muffiny.
Muffinki potrzebują około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI JUSTYNY DĄBEK
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak rozumieć piramidę?
Piramida to graficzny opis różnych grup produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie, przedstawiony w odpowiednich proporcjach. Im wyższe piętro Piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.
Spożywanie zalecanych w piramidzie produktów spożywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna i inne elementy stylu życia są kluczem do zdrowia, prawidłowego rozwoju i dobrych wyników w nauce.
ZASADY:
-
Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
-
Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
-
Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
-
Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym bądź kefirem)
-
Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
-
Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
-
Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
-
Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
-
Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
****************************************************
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI MONIKI WAŻELIŃSKIEJ
Prawidłowe mycie rąk – krok po kroku (instrukcja).
Dlaczego trzeba myć ręce?
Od mycia rąk zależy więcej, niż nam się wydaje. Na dłoniach mogą gromadzić się bakterie i wirusy. Z dłoni bardzo łatwo przenieść je na twarz, a tym samym do błon śluzowych oczu, nosa czy ust.
Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na nasze ręce dostaje się od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów. To bomba bakteryjna, którą rozbroić może tylko mycie rąk. Wystarczy kilkadziesiąt sekund myć ręce, by oczyścić je z 90 proc. bakterii. Żeby uzyskać najlepszy efekt potrzebne jest niecała minuta.
Jak myć ręce?
Zobaczcie instrukcję, jak skutecznie myć dłonie.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI EWY PTASZNIK
Zasady zdrowego stylu życia
Dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowemu stylowi życia można zadbać o swoje zdrowie i odporność. Instytut Żywności i Żywienia zaleca dzieciom i młodzieży:
1. Jeść regularnie 5 posiłków, pamiętać o częstym piciu wody oraz myć zęby po jedzeniu.
2. Jeść różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości, najlepiej w formie surowej lub minimalnie przetworzonej.
3. Jeść produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, do których zaliczamy m.in. mąkę i pieczywo razowe, kasze, ryż brązowy, płatki zbożowe.
4. Pić co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie. Ale jeśli go nie lubisz, możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem.
5. Jeść chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybierać tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
6. Zrezygnować ze słodkich napojów (np. oranżad i napojów owocowych) oraz słodyczy (zastąp je owocami i orzechami)
7. Nie dosalać potraw, nie jeść słonych przekąsek i produktów typu fast-food.
8. Być codziennie aktywnym fizycznie (co najmniej godzinę dziennie), ograniczać oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godzin na dobę.
9. Wysypiać się, aby twój mózg mógł wypocząć.
10. Sprawdzać regularnie wysokość i masę ciała.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Zagadki o owocach i warzywach.
W żółtą skórkę ubrany,
podłużny owoc,
co przez małpy jest lubiany.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Zielona piłka, lecz nie do grania.
A do czego? Do skosztowania!
W środku soczysty miąższ czerwony,
pysznie smakuje latem krojony.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Plasterek w herbacie żółty pływa,
jak się owoc ten nazywa?
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Z jakich owoców powidła się smaży,
o których to potem każdy sobie marzy?
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Wiele rośnie ich w lesie,
każdy je do domu niesie.
Małe, ciemne te kuleczki
dobre z cukrem do miseczki.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Na drzewach rosną żółte, czerwone,
bywają także nawet zielone.
Bez nich szarlotka się nie obędzie,
gdy ją upieczesz, miej mnie na względzie.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Jakie warzywo, chociaż niewielkie,
wyciśnie z oczu słoną kropelkę?
Więc gdy je pokroić się chce,
to chronić trzeba oczy swe
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Okrągła, pękata, rumiana jak słońce.
W środku chowa pestki, jak grosze w skarbonce
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Najpierw ją sadzono, potem ją zbierano.
W beczkach ukiszono, na obiad podano
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Nie pomylisz go z ogórkiem,
bo ma znacznie cieńszą skórkę,
a w dodatku z każdej strony
jest okrągły i czerwony
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Jak jednym słowem się nazywa,
do zup wkładane różne warzywa
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Rosną na zagonach,
pod zielonym krzaczkiem.
A jesienią po wykopkach,
zjemy je ze smaczkiem
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PROPOZYCJA PANI MONIKI WAŻELIŃSKIEJ
Zobacz, jak prawidłowo nosić maskę ochronną i rękawiczki. I jak je prawidłowo zdjąć!
Instrukcja zakładania i zdejmowania rękawiczek ochronnych.
INSTRUKCJA ZAKŁADANIA RĘKAWICZEK OCHRONNYCH
Po pierwsze: należy przestrzegać zasady, żeby jednorazowych rękawiczek używać tylko raz. Nie dmuchaj w rękawice, aby szybciej się rozwinęły. W ten sposób zbiera się w nich para wodna i może dojść do zarażenia się koronawirusem.
- Przed nałożeniem na dłonie rękawic dokładnie myj ręce wodą z mydłem przez minimum 20 sekund i odkaź je preparatem na bazie alkoholu (powyżej 60%).
- Po wyjęciu rękawic z opakowania uchwyć ją w miejscu, w którym powinien znajdować się nadgarstek i płynnym ruchem wsuń ją na dłoń. To samo zrób z drugą rękawiczką.
- Przy zakładaniu rękawic nie dotykamy skóry przedramienia. Aby tego uniknąć, odwiń zewnętrzną powierzchnię nakładanej rękawicy zgiętymi palcami w taki sposób, aby udało się nałożyć rękawicę na drugą rękę.
INSTRUKCJA ZDEJMOWANIA RĘKAWICZEK OCHRONNYCH
- Zdejmowanie rękawic zacznij od chwycenia jednej z nich na wysokości nadgarstka w taki sposób, by nie dotykać skóry przedramienia, a w dalszej kolejności wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch.
- Po zdjęciu pierwszej rękawicy trzymaj ją w drugiej ręce, do której przyłóż palce, wsuwając je pod rękawiczkę i zwijając ją wzdłuż dłoni.
- Zdjęte rękawiczki wyrzuć do kosza i dokładnie umyj ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.
Źródło: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)